Besluit- en Vertrekmoratorium Syrië
Op 9 december 2024 heeft de Nederlandse overheid een Besluit- en Vertrekmoratorium Syrië gepubliceerd. U kunt dit besluit vinden via deze link:
https://open.overheid.nl/documenten/dpc-0660176894bd8f113ba90d65762b3c757dd5d722/pdf
Dit besluit geldt voor de duur van zes maanden. Op dit moment is de situatie in Syrië te onduidelijk voor de Nederlandse overheid om beslissingen te nemen op asielaanvragen van personen afkomstig uit Syrië. Het is voor de Nederlandse overheid op dit moment namelijk niet in te schatten of Syrië veilig is om naar terug te keren. Vandaar dat zij ervoor kiezen om zes maanden geen besluiten te nemen.
In de tussentijd zal de situatie in Syrië nauwlettend gevolgd worden. Uiteraard zullen wij van AK | Human Rights | Migration Law de situatie ook in de gaten houden en u van alle relevante wijzigingen op de hoogte stellen. Voorlopig kunt u uitgaan van de volgende informatie.
Uitzonderingen
In het besluit- en vertrekmoratorium is een uitzondering gemaakt voor Dublinclaimanten. Deze zaken zullen dus wel door de IND behandeld worden. Dit geldt ook voor aanvragen van Syrische asielzoekers die via een veilig derde land komen. Vreemdelingen die reeds in het bezit zijn van internationale bescherming in een andere EU-lidstaat of zijn erkend als vluchteling in een derde land dan wel in een derde land anderszins voldoende bescherming genieten, en openbare-orde en 1F-zaken, zijn ook uitgezonderd. Deze aanvragen zullen ondanks het moratorium worden beoordeeld.
Palestijnse Syriërs zal de IND hetzelfde behandelen als Syriërs, zodoende zullen zaken van Palestijnse Syriërs ook vallen onder het besluit- en vertrekmoratorium. Hierin zal dus ook zes maanden geen beslissing worden genomen. AK | Human Rights | Migration Law is van mening dat Palestijnse Syriërs die al 15 maanden of langer in Nederland zijn, kunnen bewijzen dat zijn Staatloos zijn en bescherming genoten van UNWRA voor vertrek uit Syrië, wel een beslissing kunnen afdwingen van de IND op hun asielaanvraag. Indien u onder deze groep valt en u wilt dat we voor u in actie komen, kunt u contact met ons opnemen.
Syrische burgers die een asielaanvraag hebben ingediend en zelfstandige asielmotieven hebben, die erkend worden in het Vluchtelingenverdrag, zoals vervolging op basis van politieke gronden, ras, gender, etniciteit, geloofsovertuiging en/of sociale groep (zoals bijv. LHBTI+), kunnen ook een beslissing afdwingen op hun asielaanvraag, als ze al langer dan 15 maanden de asielaanvraag hebben lopen in Nederland. Maakt u deel uit van deze groep en wenst u bescherming van ons team, vul dan ook het contactformulier in op onze website.
Gezinshereniging en alle andere reguliere aanvragen
Wanneer u in Nederland in het bezit bent van een verblijfsvergunning asiel, kunt u gezinshereniging aanvragen. Dit kan ook met uw gezinsleden uit Syrië. Deze aanvragen zijn niet asiel gerelateerd, en zullen dus nog steeds behandeld worden. Wanneer de IND niet binnen zes maanden een beslissing neemt op uw aanvraag, kunt u een juridische actie hiertegen starten. Ons team kan u daarbij helpen. Wij verwijzen u hiervoor wederom naar het contactformulier op onze website.
Rechtbanken
Ten aanzien van lopende beroepsprocedures verzoekt de Minister alle rechtbanken om aanhouding van de zaken. Wij zullen namens al onze cliënten ons op het standpunt stellen dat aanhouding geen evenredige optie is in deze, omdat de meeste asielaanvragen in de beroepsprocedure te maken hadden met het afgeschafte beleid. Dit beleid zag op eerdere terugkeer naar Syrië en de veilige zones. Dit is op dit moment niet meer aan de orde. Beoordeeld moet worden wat het gevolg is van de politieke wijzigingen in Syrië ten aanzien van het risico op een behandeling in strijd met mensenrechten. Dit is een gehele nieuwe beoordeling en dus dient er een nieuwe besluitvorming plaats te vinden. Zaken waarbij een beroep werd gedaan op de vervolgingsgronden uit het Vluchtelingenverdrag, zoals hierboven genoemd, dienen behandeld te worden. Aanhouding is hierbij niet aan de orde. Indien uw zitting toch niet doorgaat en wij daarvan bericht krijgen van de rechtbank, zult u dit van uw advocaat horen. Uw advocaat zal dan ook het vervolg van de zaak met u bespreken.
Beroepen niet tijdig beslissen
Wanneer de IND niet tijdig een beslissing neemt, kunnen wij voor u een ingebrekestelling en een beroep niet tijdig beslissen indienen. Wij vragen de IND dan, via de rechtbank, om alsnog een beslissing te nemen. Deze beroepen lopen gewoon door. Het nieuwe besluit van de overheid heeft hier geen invloed op. Het besluit schorst de beslistermijnen dus niet op.
Langere tijd in Nederland
Wij krijgen ook berichten van mensen die al langere tijd in Nederland zijn. U heeft bijvoorbeeld al een vergunning bepaalde- of onbepaalde tijd asiel. Mensen die een vergunning bepaalde tijd asiel hebben en niet meer dan 5 jaar in Nederland verblijven, zullen voorlopig niet geconfronteerd worden met een intrekkingsprocedure. Dit zal de Minister eerst duidelijk moeten maken in een apart besluit volgend op het huidige moratorium. Met andere woorden, enkel bij beleidswijziging kan deze groep geconfronteerd worden met een intrekkingsprocedure. Dit is op dit moment nog niet het geval. De groep die langer dan 5 jaar in Nederland is en een verblijfsvergunning onbepaalde tijd asiel heeft, hoeft zich geen zorgen te maken.
Afsluitend
Wij krijgen op dit moment op kantoor enorm veel vragen van cliënten binnen vanwege de recente ontwikkelingen in Syrië en het bovengenoemde besluit. Wij hebben op dit moment niet meer informatie dan hierboven genoemd. Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, kunt u een afspraak maken met ons kantoor voor een individueel adviesgesprek. U kunt hiervoor via het contactformulier invullen op de website.
Dank voor uw begrip
Antoin Khalaf
Adress: Van Nahuysplein 6
8011NB Zwolle
E-mail: info@ak-hrml.nl
Telefoon: 0031854010674
Bereikbaar: Ma - Vr 10:00 - 12:30
13:30 - 16:30
Werken bij
AK | Human Rights | Migration Law
Alle rechten voorbehouden | Antoin Khalaf | Human Rights | Migration Law